Blog

Prečo nerozbíjať vajcia nožom alebo lyžicou: nezabudnite na tento dôležitý kulinársky trik.

339views

 

Príprava vaječných pokrmov sa môže zdať ako najjednoduchšia kulinárska úloha. Avšak aj v tomto zdanlivo elementárnom procese existujú určité jemnosti a tajomstvá, ktoré by ste mali poznať, aby ste dosiahli dokonalý výsledok.

Profesionálni kuchári dodržiavajú prísne pravidlá pri manipulácii s vajcami, aby sa vyhli nepríjemným prekvapeniam na tanieri. Dodržiavanie týchto pravidiel zaručí, že vaša omeleta alebo miešané vajíčka budú dokonalé a bez nečistôt. V tomto článku my rozumieme jeden z najdôležitejších aspektov prípravy vaječných jedál – správny spôsob rozbíjania vajec.

Po prvé, profesionálni kuchári nikdy nepoužívajú na rozbíjanie vajec nôž, vidličku ani panvicu. Priamy úder o ostrý povrch vytvorí v škrupine obrovskú prasklinu a poškodí ochrannú vrstvu. To vedie k vniknutiu čiastočiek škrupiny alebo iných drobných nečistôt do bielka, ktoré pri konzumácii pokrmu nepríjemne chrumkajú. Takéto jedlá by sa nemali podávať v renomovaných reštauráciách.

Po druhé, skúsení kuchári uprednostňujú šľahanie vajec na rovnej ploche stola. Tento spôsob umožňuje vytvoriť ideálny rozlom v strednej skořápke, ktorý možno úhľadne a bez zbytočnej námahy otvoriť rukami. Pri tomto spôsobe použitia sa dokonca používa aj najmenšia čiastočka škrupiny, ktorá neprenikne dovnútra vajíčka, čím sa zabezpečí dokonalá čistota pokrmu.

Po tretie, treba poznamenať, že domáce varenie by nemalo byť výnimkou z tohto pravidla. Prítomnosť cudzích častíc vo vaječných pokrmoch je absolútne neprípustná bez ohľadu na to, či varíte pre rodinu alebo hostí. Preto by ste nemali zanedbávať tento jednoduchý, ale účinný spôsob rozbíjania vajec, ktorý zaručuje absenciu akýchkoľvek „prekvapení“ na vašom tanieri.

Dodržiavanie správnej techniky rozbíjania vajec je nevyhnutnou súčasťou prípravy dokonalých vaječných pokrmov. Vyhnite sa využívaniu ostrých predmetov a vajce rozbíjajte na rovnej ploche stola – vytvoríte tak čistý zlom a zabránite tomu, aby sa do vnútra dostali čiastočky škrupiny.

 

Leave a Response