Blog

Sú skvelým pomocníkom v záhrade

275views

Vedeli ste, že obyčajné vaječné škrupiny, ktoré bežne končia v koši, môžu byť neoceniteľným prínosom pre vašu záhradu? Tieto skromné zvyšky z vašej kuchyne ponúkajú množstvo výhod pre pestovanie zdravých a silných rastlín. Naučte sa, ako využiť vaječné škrupiny vo svojej záhrade a nielenže ušetriť peniaze za drahé hnojivá a pesticídy, ale aj pomôcť chrániť životné prostredie.

Zber a skladovanie vaječných škrupín

Škrupiny z vajec začnite zbierať hneď po ich použití. Dôkladne ich opláchnite, aby ste sa zbavili zvyškov bielka a žĺtka, a nechajte ich dôkladne vyschnúť. Usušené škrupiny uložte do veľkej nádoby na konzervovanie. Nezabudnite nádobu uzavrieť, škrupiny by sa mali nechať ďalej schnúť. Keď máte dostatočné množstvo, rozlomte škrupiny na čo najmenšie kúsky.

Ochrana proti škodcom

Schránky sú účinnou ochranou proti škodcom, ako sú slimáky a slizniaky. Tieto slimáky odpudzuje hrubý a ostrý povrch rozdrvených ulít, takže sa k vašim rastlinám ani nepriblížia. Na dosiahnutie maximálnej účinnosti vytvorte okolo rastlín pás mušlí široký aspoň 5 cm a vysoký 2 cm.

Vaječné škrupiny ako prírodné hnojivo

Vaječné škrupiny sú bohatým zdrojom vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravý rast rastlín. Škrupiny rozdrvte nadrobno a rovnomerne ich rozložte po záhonoch. Jemne ich zapracujte do pôdy. Ako sa škrupiny postupne rozpadajú, uvoľňujú vápnik, ktorý rastliny ľahko absorbujú. Marec je ideálny čas na hnojenie škrupinami, aby boli záhony pripravené na výsadbu v máji.

Prevzdušňovanie pôdy

Okrem hnojenia a boja proti škodcom sa vaječné škrupiny môžu použiť na prevzdušnenie pôdy. Rozdrvené škrupiny nasypte na záhony a premiešajte s pôdou. Zlepší sa tým priepustnosť pôdy pre vodu aj cirkulácia vzduchu. Výsledkom bude zdravšia pôda, v ktorej korene rastlín lepšie rastú a ľahšie prijímajú živiny.

https://primainspirace.cz/2024/02/16/jen-ocet-a-1-lzice-obycejneho-solamylu-smichejte-a-pouzivejte-cely-rok-trik-ktery-funguje-lepe-nez-chemie-z-obchodu/

Záver

Použitie vaječných škrupín v záhrade je príkladom toho, ako môžu jednoduché, ale účinné metódy významne prispieť k zdraviu a kráse vašich rastlín.

Leave a Response