Blog

Lacné jedlo našich predkov. To sú pochúťky, ktoré jedli, keď bola chudoba taká zlá ako dnes.

138views

Ľudia v 19. storočí neboli ani zďaleka takí rozmaznaní ako my dnes. Najmä tí chudobnejší. Mäso bolo na stole raz týždenne, v nedeľu. Strava bola veľmi jednoduchá, založená na obilninách a strukovinách. Tri jedlá denne, pričom raňajky a večera boli najvýživnejšie. Obed býval studený, najmä v letných mesiacoch, keď ľudia pracovali na poli.

Staré české obilné jedlá

  • Chlieb. Pripravoval sa z ražnej múky, kvásku, soli, rasce alebo feniklu.
  • Kontrabáš. Pohánková kaša zapečená so zemiakmi a údeným mäsom.
  • Zemiaková kaša nastavená krupicou, posypaná cibuľou.
  • Jablkový koláč. Pečené vajcia buď sladené so slivkami, alebo solené s kapustou.
  • Prazmo. Namočené a opražené obilie, zvyčajne jačmeň.

Strukovinové jedlá

Strukoviny sa často kombinovali s obilninami. A aby sa ľudia neprejedli, pripravovali ich na slano aj na sladko. Najčastejšie si naši predkovia pochutnávali na hrachu.

  • Pukance. Naklíčený pražený hrach.
  • Tanec mačiek. Šošovica a krúpy.
  • Kurva. Hrach a krupobitie.
  • Manželstvo. Krúpy a fazuľa.
  • Šumajstr. Strukoviny a krúpy.
  • Pohanský hrach. Sladká hrachová kaša, ochutená medom a mletými mandľami.

Jedlá zo zemiakov

Zemiaky boli pre Čechov záchranou v čase hladomoru. Pripravovali sa na najrôznejšie spôsoby.

  • Kucmoch. Zemiaková kaša obyčajná alebo nastavená krúpami alebo pohánkou.
  • Lepenice. Zemiaky s kyslou kapustou a cibuľou.
  • Hranolky s kyslou kapustou.
  • Uhlie. Zemiaky smažené na cibuľke so zvyškom knedle.
  • Zemiakové placky (cmunda, sejkory).
  • Šišky a sušené mäso. Podávajú sa s makom, medom, pudingom alebo pracharandou (sušené, rozmixované ovocie).

A čo zelenina?

Zelenina sa začala pestovať v záhradách v 16. storočí. Najrozšírenejšia bola repa alebo repka (rastlina podobná reďkovke). Bežná bola aj kapusta a repa. V kuchyni sa hojne vyskytovali divo rastúce byliny (čakanka, skorocel, kozia brada, lebeda, šťaveľ) a doma pestované bylinky (mäta, šalvia, medovka, kerblík).

Polievky

Polievky sa jedli na raňajky, večeru a niekedy aj na obed. Ráno bola najčastejšou polievkou tzv. vodová polievka. Varená osolená voda (niekedy sa v nej varili aj zemiaky a rasca) sa zaliala plátkami chleba, pridal sa cesnak a polievka sa podusila.

Obľúbená bola aj polievka sliepková. Namiesto vody sa polievka pripravovala z kyslej kapusty a na jej uvarenie sa používala repa, repa, pohánka alebo zemiaky. A potom sa, samozrejme, varili zemiakové, obilné a strukovinové polievky.

Ak teda chcete byť zdraví alebo len potrebujete ušetriť, nasaďte si stravu našich predkov.

Foto: Mgr: Zdroj: Shutterstock

Leave a Response