Blog

Každé strúhadlo je vybavené tajnou stranou, ktorú Česi nevedia používať. Ale dokáže zázraky

83views

Dokážete použiť všetky kuchynské nástroje, ktoré máte doma? Ako často napríklad používate hrubú, tzv. štvrtú stranu strúhadla? Viete vôbec, na čo je dobré?

Štvorstranné strúhadlo

Keď sa povie strúhadlo, väčšina z nás si pravdepodobne predstaví klasické štvorstranné strúhadlo. Každá strana je iná, má inú štruktúru a plní inú funkciu. Jedna strana strúha veľmi jemne, druhá strana strúha na hrubšie kúsky a tretia strana – užšia strana – sa používa na krájanie zeleniny na väčšie plátky. Zostáva nám hrubá strana s vyčnievajúcimi čepeľami, ktorá vytvára skôr kašovité pyré než skutočné strúhanie. Možno práve preto ju nepoužívate. Ale boli by ste prekvapení – to je funkcia tejto strany strúhadla.

Klasické zákuskové polevy

Dnes už štvrtú stranu strúhadla používa málokto a málokto vie, na čo slúži. Kedysi uľahčovala prípravu detských príkrmov. Ovocie alebo zelenina sa na tejto časti strúhadla krásne očistili veľmi malými kúskami.

Ak teda chcete pripraviť ovocné pyré a nemáte po ruke klasický mixér (napríklad na chate), skúste to na tejto strane strúhadla.

Prekliate čistenie

Nielen s ním, ale najmä s touto stranou strúhadla je pomerne veľký problém pri čistení. Na strúhadle zostáva prilepené veľké množstvo surovín, ktoré sa zachytávajú na drobných vyčnievajúcich nožoch. Jednoduchým tipom je zovrieť vodu vo veľkom hrnci, pridať jedlú sódu a nechať strúhadlo odkvapkať.

Použitie v modernej domácnosti

Je nám jasné, že v dnešnej dobe si radšej kúpite alebo vyrobíte vlastné občerstvenie v mixéri. Na tejto strane strúhadla si teda môžete nastrúhať aspoň muškátový oriešok, citrónovú kôru, orechy alebo škoricu. Niektorí ľudia ho používajú aj na strúhanie cesnaku – nie je to úplne ideálne, pretože väčšina strúčikov zostane prilepená na strúhadle, ale ak nemáte inú možnosť, môžete ho použiť aj v tomto prípade.

Fotografia: Shutterstock

Leave a Response