Blog

Pani Jiřina varí zemiaky najrýchlejšie z celej ulice. Má 200 rokov starý trik svojej babičky

104views

Uvariť zemiaky dokáže každý. Ale chutné zemiaky sú naozaj vzácne. Ako čo najchutnejšie a najrýchlejšie pripraviť zeleninu, ktorá sa do Európy dostala až v 16. storočí?

Zemiaky prepichnite vidličkou

Mnohí z nás počas varenia pichajú do zemiakov vidličkou, aby zistili, či sú hotové. Nie je to najlepší nápad, pretože zemiaky sa zbytočne rozpadnú. Lepšie je zemiaky prepichnúť, kým sú ešte surové. Vzduch môže počas varenia ľahšie uniknúť a zemiaky nepopraskajú a uvaríte ich o niečo rýchlejšie, pretože teplo bude môcť prúdiť cez zemiaky. A teraz sa pozrieme na niekoľko ďalších tipov, ako uvariť čo najchutnejšie zemiaky.

Zemiaky dôkladne očistite

Je na vás, či chcete zemiaky variť so šupkou alebo bez nej, ale v každom prípade nezabudnite pred varením odstrániť všetky klíčky, očká a zelené časti hľúz. Keď už hovoríme o šupke, práve šupka slúži ako ochrana pred vyplavovaním vitamínov a minerálov do vody počas varenia. Pokiaľ teda zemiaky nie sú staré, môžete ich variť v šupke. V takom prípade zemiaky pred varením umyte kefkou.

Horúca vs. studená voda

Každý kuchár preferuje niečo iné, ale známi šéfkuchári sa zhodujú, že zemiaky by sa mali hádzať do horúcej (vriacej) vody, aby sa skrátil čas varenia a zachovali sa v nich prospešné látky. Do zemiakov treba pridať štipku rasce a 10 g soli na 1 kg zemiakov. Krátko povarte pod pokrievkou na vyššom ohni, potom teplotu znížte a nechajte jemne bublať.

Čas varenia

Závisí od druhu zemiakov a veľkosti nakrájaných kúskov. Mimochodom, vždy ich krájajte približne rovnako veľké. Zemiaky sa teda varia od 15 do 35 minút. Keď sú zemiaky hotové, ihneď ich sceďte. Ak ich necháte vo vode príliš dlho, pripravíte ich o cenné látky.

Fotografia: Shutterstock

Leave a Response