Blog

Moje maslo vydrží čerstvé 3 roky. Prišiel som na skvelý spôsob, ako ho uchovať

92views

Našťastie ceny potravín už klesajú. Napriek tomu väčšina z nás rada využije každý výpredaj a výhodne nakúpi mäso, údeniny alebo syry. Veď to, čo sa nedá hneď spracovať, sa dá bez problémov zmraziť. Bohužiaľ, priestor našich spotrebičov nie je nekonečný. A tak sa môže stať, že by sme radi nakúpili potraviny do zásoby, ale nemáme ich kam dať.

Preto je dobré vedieť, že šikovným spracovaním môžu niektoré potraviny vydržať v chladničke aj niekoľko mesiacov. Napríklad maslo. Stačí vedieť, ako na to.

Prevíjanie ako Rettig

Všetko, čo budete potrebovať, je nádoba a rúra. Rúru rozohrejte na 110 °C a potom na ňu položte plech, na ktorý ste naskladali poháre naplnené kúskami masla. Najskôr teda nakrájajte kocky na menšie kúsky a potom ich naplňte do pohárov. Teplo prirodzene rozpustí maslo a zmenší jeho objem. Postupne pridávajte do pohárov ďalšie tuhé maslo a pokračujte, kým poháre nebudú plné roztopeného tuku.

Očistite okraje pohárov rovnako dôkladne, ako keby ste robili džem, a potom ich opatrne uzavrite viečkom. Vráťte poháre do rúry a nechajte ich „piecť“ asi ¾ hodiny pri rovnakej teplote. To je všetko. Keď maslo stuhne, môžete ho premiestniť do chladničky, kde vydrží dlhé mesiace bez obáv, že stuchne.

Tento spôsob nie je nový, poznali ho už naše babičky a opísala ho známa kuchárka Magdalena Dobromila Rettigová. Touto metódou sa z masla odstráni voda a iné nečistoty. Zostane len čistý tuk, ktorého výhodou je vyšší stupeň prepečenia. Kým maslo sa prepražuje pri teplote 150 – 180 °C, transmastný tuk sa prepražuje len pri teplote 200 – 250 °C. Je preto oveľa vhodnejší na pečenie a vyprážanie. Používanie prepastovaného masla tiež znižuje hladinu cholesterolu.

Indické ghí

Maslo však môžete zohriať aj na sporáku v hrnci. Len dávajte pozor, aby ste ho nespálili. Ak začne strácať svoju krásnu žltú farbu a začne hnednúť, je to zlé. Touto metódou sa vyrába dnes už slávne maslo Ghee, ktoré sa v tradičnej indickej medicíne považuje za elixír života.

Počas zahrievania v hrnci sa na povrchu masla vytvára pena, ktorú treba odstrániť. Po 15 minútach odstráňte maslo zo sporáka, nechajte ho mierne vychladnúť, potom ho preceďte cez plátno a nalejte do uzatvárateľných pohárov.

Takže keď nájdete v obchode maslo v zľave, určite ho kúpte a preceďte. Získate nielen kvalitný, ale aj zdravý tuk, ktorý sa takmer nekazí.

Fotografia: Mäso na masle, ktoré sa používa na výrobu masla, je veľmi kvalitné, ale aj kvalitné: Shutterstock

Leave a Response