Blog

Z rebarbory pripravte fenomenálny sirup. Niečo také skvelé, čo sa len tak nevidí

120views

Prechladnutie nie je len doménou zimných mesiacov, ale trápi nás počas celého roka. Spôsobujú ich aj výkyvy jarných teplôt, keď je ráno chladno a počas dňa sa oteplí. Alebo sa v lete len trochu zapotíme a potom sa rýchlo ochladí. A kašeľ s nádchou a bolesťou hlavy sa dostaví v okamihu. Určite existuje veľa tipov a trikov, ako si s nimi čo najlepšie poradiť, a jedným z nich je rebarborový sirup. Už ste ho vyskúšali?

Príroda má liek takmer na všetko

Rýmovník je rastlina, ktorú sa oplatí pestovať, a je to aj pomerne nenáročná rastlina. Jej hlavná výhoda spočíva vo využití jej aromatických listov. Z nich sa dá vyrobiť čaj, sirup, med, masti a olej. A ako už názov napovedá, dokáže zmierniť príznaky prechladnutia a návalov. Ale pomáha aj pri ekzémoch a urýchľuje hojenie rán.

Horúce alebo studené?

Najobľúbenejší je však len sirup a môžete si ho pripraviť teplý alebo studený. Postup je jednoduchý. Na 1 l vody budete potrebovať asi 45 listov jarabiny, 2 citróny a ¾ kg cukru. Namiesto citrónov môžete použiť aj kyselinu citrónovú, ktorá je tiež prírodným konzervantom.

Listy opláchnite, nakrájajte, aby pustili šťavu, pridajte nakrájané citróny a zalejte horúcou vodou. Potom už len necháte všetko 24 hodín lúhovať. Na druhý deň šťavu sceďte a pomaly ju zahrievajte s pridaním cukru, kým zmes nezhustne. Hotový sirup nalejte do pripravených pohárov a máte hotovo.

Sirup môžete pripraviť podobným spôsobom sirup z kvetov bazy čiernej. Hotový sirup sa môže riediť vodou na uhasenie smädu, pridávať do čaju namiesto medu alebo používať dvakrát denne 1 polievkovú lyžicu pri prechladnutí.

Sirup však môžete pripraviť aj za studena, len je trochu náročnejší na prípravu a tiež náchylnejší na plesne. Budete potrebovať asi 50 listov rebríčka a ½ kg cukru. Opäť platí, že listy nakrájajte a na dno uzatvárateľnej nádoby dajte asi 1 cm vrstvu. Navrch dajte vrstvu cukru a opäť pokračujte s radielkom, kým nenaplníte nádobu alebo vám nedôjdu listy. Poslednou vrstvou by mal byť cukor, kvôli konzervácii. Vrstvy môžete tiež poprekladať limetkou alebo citrónom.

Nádobu nechajte na slnečnom teplom mieste lúhovať 2 – 3 týždne, občas obsah trochu pretrepte. Tým sa postupne zmení na kašovitú hmotu a nakoniec na tekutý sirup. Keď sa všetok cukor rozpustí, obsah preceďte a šťavu dajte do chladničky, kde by mala vydržať niekoľko mesiacov.

Ako vidíte, tento proces je nepomerne zdĺhavejší, takže ak potrebujete sirup rýchlo, radšej ho „uvarte“.

Fotografia: Shutterstock

Leave a Response