Blog

Pani Romana posype roh miestnosti jedlou sódou. Nevie si bez nej predstaviť svoj život.

98views

Jedlá sóda je surovina, ktorá má široké využitie v každej domácnosti. Určite ju používate na výrobu čistiacich prostriedkov pre domácnosť alebo ju pridávate do prania. Niektorí ľudia ju však sypú aj do pohárov alebo na taniere v rohu miestností. Prečo? Práve na to sa dnes pozrieme.

Jedlá sóda ako univerzálny pomocník

Kombináciou jedlej sódy a kyseliny citrónovej môžete doma vyčistiť takmer čokoľvek. Môžete s ňou vydrhnúť umývadlo a toaletu a dokonca bude fungovať aj niekoľko hodín v práčke alebo pri praní bielej bielizne.

Je to veľmi jednoduchá, ale účinná kombinácia bežne dostupných a lacných ingrediencií, ktorá často nahradí a dokonca predčí drahé komerčné čistiace prostriedky.

Niekedy je vhodné pridať sódu bikarbónu a kyselinu citrónovú (niekedy je vhodné pridať aj soľ alebo jarný čistiaci prostriedok) do vody vo fľaši s rozprašovačom a použiť ju, inokedy môžete z týchto ingrediencií vytvoriť hustú pastu, ktorú nanesiete tam, kde chcete, aby pôsobila.

Ak si neviete rady, vyskúšajte túto kombináciu – jej čistiace a dezinfekčné vlastnosti vás určite prekvapia.

Jedlá sóda na parapety a rohy miestnosti

Sóda bikarbóna v šálke alebo na tanieriku umiestnenom v rohu miestnosti môže pomôcť od vlhkých stien. Nasáva vlhkosť a vyťahuje ju zo stien. Podobne funguje napríklad tanier so soľou, ktorý tiež ťažko absorbuje vlhkosť. Tento trik, samozrejme, nevyrieši problémy s plesňami alebo vysokou vlhkosťou, ale je to rýchla prvá pomoc, ktorá môže pomôcť napríklad pri pravidelnom a premyslenom vetraní, kým nenájdete účinnejšie riešenie.

Jedlá sóda vám lepšie poslúži, ak ju napríklad rozsypete na parapete v prípade, že sa vám do domu cez okná dostanú mravce alebo iný hmyz. Jedlá sóda ich dokonale odradí a vy nebudete musieť používať ani drahé a chemické prostriedky na ničenie hmyzu alebo repelenty. Musíte len zistiť, odkiaľ sa hmyz dostáva do vášho domu!

Foto: SITA/Ivan Štefánik, PhDr: Shutterstock

Leave a Response