Blog

Nevyhadzujte staré zemiaky: skúsení záhradníci pre ne našli efektívne využitie v zeleninovej záhrade

124views

Racionálne využívanie prírodných zdrojov a starostlivosť o životné prostredie sú neoddeliteľnou súčasťou moderného poľnohospodárstva. Čoraz viac záhradkárov a záhradkárok sa zamýšľa nad tým, ako čo najefektívnejšie využiť odpad, ktorý vzniká pri pestovaní a spracovaní plodín.

Skazené zemiaky, ktoré sa zvyčajne vyhadzujú ako nevhodné na konzumáciu, sú v skutočnosti cenným zdrojom na výrobu kvalitného organického hnojiva. Recyklácia starých zemiakových hľúz na užitočný kompost nielenže prispieva k ochrane prírodných zdrojov, ale poskytuje aj ekologické hnojivo, ktoré je prospešné pre rast a vývoj rastlín.

NajprvPredovšetkým staré, nezjedené zemiaky sú prirodzeným zdrojom organických surovín na kompostovanie. V procese rozkladu zemiakové hľuzy obohacujú pôdu o cenné živiny, ako sú dusík, fosfor, draslík, síra a ďalšie stopové prvky, ktoré sú nevyhnutné pre rast a vývoj rastlín. Rozkladom zemiakov sa tieto látky uvoľňujú vo forme, ktorá je pre rastliny stráviteľná, čo uľahčuje ich lepšiu asimiláciu.

Druhá stránkaProces výroby zemiakového kompostu je jednoduchý a cenovo dostupný. Vyžaduje si nasekanie alebo nastrúhanie starých zemiakových hľúz a ich zmiešanie s iným organickým odpadom, ako je opadané lístie, slama, pokosená tráva atď. Výsledná zmes sa umiestni do kompostoviska alebo špeciálnej nádoby, pravidelne sa premiešava a zvlhčuje. Výsledná zmes sa umiestni do kompostovacej jamy alebo špeciálnej nádoby, pravidelne sa premiešava a zvlhčuje. Po 2 – 3 mesiacoch je proces rozkladu ukončený a hotové organické hnojivo sa môže aplikovať do pôdy.

Tretia stránkaPoužitie zemiakového kompostu má priaznivý vplyv na štruktúru a úrodnosť pôdy. Organická hmota obsiahnutá v komposte zlepšuje priepustnosť vzduchu a schopnosť pôdy zadržiavať vodu, čo uľahčuje lepší prienik kyslíka a zadržiavanie vlhkosti.

Používanie zemiakového kompostu prispieva nielen k ochrane prírodných zdrojov, ale umožňuje získať aj kvalitné ekologické hnojivo, ktoré má priaznivý vplyv na rast a vývoj rastlín.

Odporúčame tiež:

Leave a Response