Ľudia v 19. storočí neboli ani zďaleka takí rozmaznaní ako my dnes. Najmä tí chudobnejší. Mäso bolo na stole raz týždenne, v nedeľu. Strava bola veľmi jednoduchá, založená na obilninách a strukovinách. Tri jedlá denne, pričom raňajky a večera boli najvýživnejšie. Obed býval studený, najmä v letných mesiacoch, keď ľudia pracovali na poli.
Staré české obilné jedlá
- Chlieb. Pripravoval sa z ražnej múky, kvásku, soli, rasce alebo feniklu.
- Kontrabáš. Pohánková kaša zapečená so zemiakmi a údeným mäsom.
- Zemiaková kaša nastavená krupicou, posypaná cibuľou.
- Jablkový koláč. Pečené vajcia buď sladené so slivkami, alebo solené s kapustou.
- Prazmo. Namočené a opražené obilie, zvyčajne jačmeň.
Strukovinové jedlá
Strukoviny sa často kombinovali s obilninami. A aby sa ľudia neprejedli, pripravovali ich na slano aj na sladko. Najčastejšie si naši predkovia pochutnávali na hrachu.
- Pukance. Naklíčený pražený hrach.
- Tanec mačiek. Šošovica a krúpy.
- Kurva. Hrach a krupobitie.
- Manželstvo. Krúpy a fazuľa.
- Šumajstr. Strukoviny a krúpy.
- Pohanský hrach. Sladká hrachová kaša, ochutená medom a mletými mandľami.
Jedlá zo zemiakov
Zemiaky boli pre Čechov záchranou v čase hladomoru. Pripravovali sa na najrôznejšie spôsoby.
- Kucmoch. Zemiaková kaša obyčajná alebo nastavená krúpami alebo pohánkou.
- Lepenice. Zemiaky s kyslou kapustou a cibuľou.
- Hranolky s kyslou kapustou.
- Uhlie. Zemiaky smažené na cibuľke so zvyškom knedle.
- Zemiakové placky (cmunda, sejkory).
- Šišky a sušené mäso. Podávajú sa s makom, medom, pudingom alebo pracharandou (sušené, rozmixované ovocie).
A čo zelenina?
Zelenina sa začala pestovať v záhradách v 16. storočí. Najrozšírenejšia bola repa alebo repka (rastlina podobná reďkovke). Bežná bola aj kapusta a repa. V kuchyni sa hojne vyskytovali divo rastúce byliny (čakanka, skorocel, kozia brada, lebeda, šťaveľ) a doma pestované bylinky (mäta, šalvia, medovka, kerblík).
Polievky
Polievky sa jedli na raňajky, večeru a niekedy aj na obed. Ráno bola najčastejšou polievkou tzv. vodová polievka. Varená osolená voda (niekedy sa v nej varili aj zemiaky a rasca) sa zaliala plátkami chleba, pridal sa cesnak a polievka sa podusila.
Obľúbená bola aj polievka sliepková. Namiesto vody sa polievka pripravovala z kyslej kapusty a na jej uvarenie sa používala repa, repa, pohánka alebo zemiaky. A potom sa, samozrejme, varili zemiakové, obilné a strukovinové polievky.
Ak teda chcete byť zdraví alebo len potrebujete ušetriť, nasaďte si stravu našich predkov.
Foto: Mgr: Zdroj: Shutterstock