Recepty

Čo robiť, ak klimatizácia zamrzne?

220views

Keď je veľmi chladno, je možné, že klimatizácia zamrzne, čo ovplyvňuje účinnosť jednotky a môže spôsobiť jej poškodenie. Tu sú uvedené hlavné príčiny, ktoré to môžu spôsobiť:

* neodstránili ste potrubie zo spodnej časti vonkajšej jednotky
* ste klimatizáciu vypli na dlhší čas
* ak na vonkajšiu jednotku vytiekla voda a zamrzla.

Tu je niekoľko tipov, čo robiť v prípade zamrznutej klimatizácie:

* vypnite klimatizáciu

* skontrolujte filtre
Zamŕzanie môže byť spôsobené obmedzením prúdenia vzduchu v dôsledku znečistenia filtrov. Ak sú filtre znečistené, vyčistite ich.

* skontrolujte ventilátor
Ak ventilátor nefunguje správne, môže to spôsobiť zamrznutie. Uistite sa, že nedochádza k prerušeniu cirkulácie vzduchu.

* skontrolujte hladinu chladiva (freónu)
Hladina chladiva v systéme môže tiež spôsobiť zamrznutie. Ak je hladina príliš vysoká, môže byť potrebná kontrola odborným technikom.

* Počkajte, kým sa rozmrazí
Po vykonaní potrebných krokov nechajte klimatizáciu niekoľko hodín vypnutú, kým sa úplne nerozmrazí.

* vyhľadajte odbornú pomoc
Ak sa problém opakuje a nedokážete ho odstrániť, možno budete musieť vyhľadať technika alebo opravára klimatizácie.
Na rozmrazovanie sa neodporúča používať oheň alebo iné vykurovacie zariadenia, pretože to môže spôsobiť poškodenie a predstavuje riziko požiaru.

Režim rozmrazovania

Každá klimatizácia má funkciu odmrazovania s názvom „Defrost“. Proces odmrazovania klimatizácie je zabudovaný v jej prevádzkovom algoritme. Rôzne typy a značky klimatizácií majú rôzne algoritmy odmrazovania. Odmrazovanie trvá rôzne dlho, pretože jeho trvanie sa určuje podľa hodnôt niekoľkých teplotných snímačov.

Keď klimatizácia pracuje v režime vykurovania, do vonkajšej jednotky sa uvoľňuje vlhkosť. Ak sú teploty veľmi nízke, na vonkajšej jednotke sa môže vytvoriť námraza, ktorá sťažuje prevádzku klimatizácie. Z tohto dôvodu sa automaticky aktivuje režim „Rozmrazovanie“.

Ak klimatizácia zamrzne, začne krátko fúkať studený vzduch a odstráni tak nahromadenú námrazu. Ak sa režim aktivuje veľmi často, je to signál, že s vašou klimatizáciou je problém. Preto sa odporúča, aby ste ju pravidelne kontrolovali a každý mesiac vyčistili filter.

Leave a Response