Recepty

Aká je najlepšia teplota, ktorú má klimatizácia udržiavať v horúčavách?

114views

Leto je v plnom prúde a vysoké teploty si vyžadujú používanie klimatizácie, najmä pre ľudí, ktorí trávia dlhý čas v malých uzavretých priestoroch. Vo všeobecnosti platí, že vo vysokých horúčavách sa zvyšuje dopyt po klimatizovanom prostredí. V horúcom a dusnom podnebí zapínajú kancelárie, obchody, firmy, supermarkety, banky a mnohé ďalšie zariadenia chladiace zariadenia v snahe dosiahnuť príjemnú teplotu.

Mali by sme však zbystriť pozornosť, ak sa klimatizačné zariadenia používajú neustále. Podľa otolaryngológov môže dlhodobé pôsobenie klimatizácie spôsobiť určité problémy.

Kvôli horúčavám je bežné, že ľudia trávia veľa času v prostredí s ochladzovaným vzduchom. To však môže vysušovať dýchacie cesty, spôsobovať krvácanie z nosa a vyvolávať nástup prechladnutia. Preto by ste mali vedieť, ako používať klimatizáciu, aby vám poskytla príjemné prostredie bez toho, aby vám poškodila zdravie.

Ako používať klimatizáciu?

Dr. Jamal Azzam vysvetľuje, že klimatizačný systém by sme mali chápať ako zariadenie, ktoré pripravuje vzduch, ktorý sa dostane do nášho tela a pľúc, aby spĺňal potrebu odstraňovania kyslíka a oxidu uhličitého.

Hoci intenzívne horúčavy môžu vyvolať potrebu prepnúť zariadenie na nižšiu teplotu, príliš studený vzduch môže oslabiť ochranu dýchacieho systému. Výsledky môžu byť dosť nepríjemné:

– Zápal prínosových dutín;

– zhoršenie alergickej nádchy;

– Laryngitída;

– faryngitída;

– tracheitída;

– bronchitída;

– astma (ktorá môže v extrémnych prípadoch viesť až k bronchopneumónii).

Chladné teploty môžu tiež spôsobiť suchosť očí, najmä u ľudí, ktorí pracujú s počítačom. To zvyčajne spôsobuje, že oči menej žmurkajú, znižuje sa normálne slzenie a spojivky a rohovka sú vystavené suchému vzduchu.

Ako sa vyhnúť poškodeniu klimatizáciou?

Prvým odporúčaním je nezapínať ju pod 21 stupňov. Pritom je okrem regulácie teploty a vlhkosti nevyhnutné aj čistenie filtra a celého systému, najmä ak sa klimatizácia používa neustále.

Ďalším mimoriadne užitočným návykom je hydratácia pitím vody počas celého dňa. Dobrým zvykom je tiež niekoľkokrát denne si do nosných dierok nastriekať soľný roztok – veľmi to pomáha zvlhčovať nos a zlepšuje fungovanie všetkých obranných mechanizmov organizmu.

Tepelný šok

Pozornosť by sa mala venovať tepelnému šoku, najmä u ľudí prichádzajúcich z horúceho prostredia. Zvyčajne si zapnú klimatizáciu čo najchladnejšiu – a potom, keď sa príliš ochladí, zvýšia teplotu. Najlepšia možnosť je však opačná: zapnúť ju na približne 24 stupňov a pomaly znižovať teplotu na 21 stupňov.

Používanie klimatizácie v autách

Auto môže spôsobiť dýchacie problémy, najmä alergikom. Preto sa odporúča udržiavať klimatizačný systém čistý a bez plesní a baktérií. Prúd vzduchu by mal smerovať nahor, preč od tváre a tela.

Správnym používaním klimatizácie si teda budete môcť užívať miernu a príjemnú klímu bez toho, aby ste ohrozovali svoje zdravie.

Zamerajte sa na hygienu

Je dobré dbať na hygienu klimatizácie. V jej filtroch sa pri neustálom používaní hromadia roztoče, baktérie, plesne a vírusy. Ak jednotku nevyčistíme, budeme dýchať kontaminovaný vzduch s nízkou kvalitou. Ľudia, ktorí sú mu vystavení, sú náchylnejší na ochorenia dýchacích ciest, ako sú nádcha, zápal prínosových dutín, zápal priedušiek, zápal pľúc a plesňové infekcie horných dýchacích ciest.

Pravidelné čistenie filtrov a predného panelu klimatizácie by sa malo vykonávať v priemere aspoň raz za mesiac. Dôkladné čistenie by sa malo vykonávať raz ročne.

Upozornenie! Článok má len informatívny charakter. Nikdy sa neliečte sami a vždy vyhľadajte lekára!

Leave a Response