Recepty

Ako použiť levanduľu v kuchyni: pridajte ju do provensálskeho korenia, pripravte sirup alebo ju použite pri pečení

97views

 

Použitie levandule v kuchyni

Levanduľa lekárska je krásna rastlina, ktorá má veľmi široké využitie v domácnosti, kozmetike, ale aj v kuchyni. Kvety levandule sú jedlé, kvety niektorých iných levandúľ obsahujú vysoký podiel aromatických olejov a pri použití v kuchyni by mohli spôsobiť, že jedlo bude chutiť ako mydlo.

Okrem toho, že levanduľa spôsobuje dobrú chuť, má však aj liečivé vlastnosti, ako uvádza autor vo svojej knihe Majstrovstvo zdravia hovorí jej autorka a zakladateľka Levanduľovej farmy Helena Neumannová. Podľa autorky levanduľa okrem iného prospieva dýchacím cestám, môže zmierniť astmu a bolesť a .

Keď teda túto čarovnú bylinku vpustíte do svojej kuchyne, môže priniesť do vašich jedál oveľa viac než len zaujímavú chuť. Ak teda máte niekde vo svojom okolí levanduľu, odporúčame ju usušiť.

Ako sušiť levanduľu?

Levanduľu zvyčajne sušíme zavesené vo zväzkoch kvetmi nadol. Môže sa tiež sušiť v sušičke ovocia. Teplota by nemala presiahnuť 35 °C. Sušenie posilňuje vôňu levandule. Preto ju v potravinách používame striedmo. Sušená levanduľa Skladujte vo vzduchotesnej nádobepri izbovej teplote, na tmavom a suchom mieste. Vydrží najmenej 2 roky.

Levanduľa je pravdepodobne korenie, ktoré sa najviac spája s Provence., hoci zvyčajne sa neobjavuje v tradičnej zmesi. Doma si môžeme pripraviť obľúbenú bylinnú zmes podľa vlastnej chuti. Okrem levandule sa používa najmä tymián, oregano, rozmarín, šalvia, majoránka alebo bazalka..

Levanduľový sirup je skvelým základom nielen pre , ale aj pre dezerty. Na jeho prípravu sa používa levanduľa nielen kvety, ale aj celé stonky. Potrebujete len škoricu, citróny, cukor a vodu. Tento sirup si môže vyrobiť každý a vychutnať si všetky jeho chute a vône nielen v lete.

Leave a Response