Predstavujeme recept na niečo, čo by mohlo byť ešte lepšie ako pizza – zeleninový koláč so zemiakovým základom. Tento jednoduchý a cenovo dostupný recept vás prekvapí svojou chuťou a je skvelým spôsobom spracovania zeleniny. Kombináciou zemiakov, červenej cibule, mrkvy, papriky, paradajok a ďalších ingrediencií vytvoríte jedlo, ktoré je pôsobivé na pohľad aj na chuť.
Ingrediencie
- 3 veľké zemiaky
- 1 červená cibuľa
- 1 mrkva
- 1 paprika
- 2 paradajky
- 2 vajcia
- 1/2 pohára jogurtu alebo kyslej smotany (125 ml)
- 4 polievkové lyžice hladkej múky (100 g)
- 150 g syra
- Petržlenová vňať
- Talianske bylinky
- Soľ a mleté korenie
- Slnečnicový olej
Postup prípravy
1) Zemiaky ošúpte a umyte. Nastrúhajte ich na hrubom strúhadle a nechajte ich stáť 15 minút v studenej vode, potom vodu sceďte.
2) Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky, mrkvu ošúpeme a nastrúhame. Na panvici na oleji opečieme cibuľu do priehľadna, pridáme mrkvu a opekáme ďalších 5-7 minút.
3) Zo zemiakov vyžmýkajte prebytočnú tekutinu.
4) Vajíčka rozbijeme do misky, pridáme soľ a vyšľaháme ich metličkou. Prilejeme jogurt alebo kyslú smotanu, pridáme múku a dobre premiešame.
5) K zemiakom pridáme orestovanú zeleninu, talianske bylinky, korenie, soľ podľa chuti a dobre premiešame.
6) Do zmesi vmiešajte jogurtové cesto a všetko dôkladne premiešajte.
7) Zmes rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C 25 minút.
8) Medzitým nakrájajte papriku a paradajky a nastrúhajte syr.
9) Po 25 minútach vyberte cesto z rúry, položte naň plátky paradajok a papriky a posypte syrom. Pečte ďalších 10 minút, kým sa syr nerozpustí.
10) Po upečení posypte petržlenovou vňaťou a podávajte.
Vyskúšajte tiež:
Záver
Tento zeleninový koláč predstavuje zaujímavú alternatívu k tradičnej pizze s bohatou chuťou a šťavnatou zeleninovou náplňou. Je ideálny na večerné pohostenie alebo ako hlavný chod. S touto jednoduchou a lacnou alternatívou môžete experimentovať a prispôsobiť si ju podľa svojich predstáv. Dobrú chuť!